Strijd tegen radicalisme en terrorisme: de regering keurt drie wetsontwerpen goed
Vandaag heeft de Ministerraad drie wetsontwerpen goedgekeurd die deel uitmaken van de 12 maatregelen in de strijd tegen radicalisme en terrorisme beslist in januari.
Charles Michel, eerste minister: « de acties van de politie enkele dagen geleden in de Tsjetsjeense misdaadmilieus toont dat we ons moeten mobiliseren tegen de terreurdreiging. Sinds enkele maanden heeft de regering de middelen aanzienlijk verhoogd. Ik ben verheugd dat de 12 maatregelen die we in januari hebben voorgesteld zich verder concretiseren ».
De federale regering engageert zich voluit om de veiligheid van ons land en zijn inwoners maximaal te garanderen. Tijdens de begrotingscontrole van maart 2015 heeft de regering hiervoor een bijkomende enveloppe van 200 miljoen euro uitgetrokken.
Een eerste wetsontwerp breidt de lijst van terroristische inbreuken uit waarvoor telefoontap mogelijk is. Het ontwerp concretiseert ook de uitbreiding van de terroristische misdrijven en de aanpassing van de strafwetboek met het oog op een meer doeltreffende bestraffing en de uitbreiding van de mogelijkheden voor het intrekken van de nationaliteit als men veroordeeld wordt voor een terroristische inbreuk.
Koen Geens, Minister van Justitie: « Het geeft de gelegenheid om het verlaten van het Belgisch grondgebied met terroristische bedoelingen strafbaar te maken. Het vervolledigt ook het legale kader dat al toegepast kan worden om landgenoten en mensen die die het land verlaten om terroristische groepen te vervoegen in Syrië te vervolgen ».
Een tweede wetsontwerp heeft betrekking op de uitbreiding van de tijdelijke intrekking van de identiteitskaart. Dankzij de laatste maatregel kan de Minister van Veiligheid en Binnenlandse zaken, beslissen om de identiteitskaart van iemand waarvan, op basis van informatie aangeleverd door OCAD, vermoed wordt dat hij of zij naar Syrië of Irak wil afreizen om daar te gaan vechten/trainen, tijdelijk in te trekken. De Minister kan een identiteitskaart voor één tot drie maanden intrekken. De intrekking kan verlengd worden tot een maximum van 6 maanden.
Jan Jambon, Vice-eersteminister en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken: “Dit is een belangrijke bestuurlijke maatregel die er mee voor zorgt dat we geradicaliseerde personen kunnen tegenhouden om te gaan vechten in Syrië of Irak. De tijdelijke intrekking van de identiteitskaart is een essentieel onderdeel van het totaalpakket van 12 maatregelen dat we inzetten in onze strijd tegen terrorisme ».
Het derde wetsontwerp betreft de weigering tot aflevering en de intrekking van paspoorten wanneer de betrokken persoon een risico vormt voor de openbare orde en de openbare veiligheid.
Didier Reynders, Vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken : « Met het ontwerp van wijziging van het consulaire wetboek dat vandaag is goedgekeurd, breiden we de intrekking van het paspoort uit naar mensen die onze openbare veiligheid ernstig bedreigen. Vanaf vandaag verliezen mensen van wie de identiteitskaart wordt geweigerd of ingetrokken ook hun paspoort, dat ook zal worden geweigerd of ingetrokken ».
De Ministerraad heeft vanmorgen ook het wetsontwerp goedgekeurd dat het intrekken of het weigeren van de beschermingsstatus voor zware criminelen mogelijk maakt.
Theo Francken, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie: « Dankzij deze wetswijziging kunnen terroristen uitgesloten worden op grond van bedreiging voor de nationale veiligheid. Diegenen die recht hebben op onze bescherming moeten en zullen deze krijgen maar criminelen of terroristen die een reëel gevaar vormen voor onze samenleving maken hier voor mij geen aanspraak op ».