Persbericht

Extra mensen en middelen voor Speciale Eenheden van de Politie: bijkomende investering van bijna 15 miljoen euro en 50 extra politiemensen

Commissaris-generaal van de Belgische federale politie Catherine De Bolle, vice-premier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon en premier Charles MichelCommissaris-generaal van de Belgische federale politie Catherine De Bolle, vice-premier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon en premier Charles Michel

Eerste Minister Charles Michel en Vice-Eerste Minister en Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon hebben vanmorgen een bezoek gebracht aan de Speciale Eenheden van de Federale Politie. Dit werkbezoek kaderde in de plannen van de regering om verder te investeren in onze politie- en veiligheidsdiensten. Bij de budgetcontrole in maart werd een enveloppe van 200 miljoen euro voor deze investeringen vrijgemaakt.

Vandaag hebben de Eerste Minister en de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, in het kader van het bezoek, een eerste schijf van bijna 15 miljoen voor de Speciale Eenheden aangekondigd. Andere belangrijke investeringen voor onze politie-eenheden zullen nog volgen tijdens de komende weken en maanden.

Dit jaar zullen volgende uitrustingen en materialen besteld en/of geleverd worden:

  • Persoonlijke wapens en wapens met hoge precisie voor scherpschutters
  • Munitie en explosieven
  • Voertuigen
  • Collectief en persoonlijk beschermingsmateriaal
  • Audiovisueel materiaal en transmissiesystemen
  • Communicatiemateriaal

Daarnaast zijn ook investeringen voorzien om de bestaande infrastructuur van de Speciale Eenheden te moderniseren en te verbeteren.

Ten slotte zal een vijftigtal politiemensen de elitegroep versterken. Dit nieuwe contingent zal verdeeld worden over de verschillende disciplines: observatie, interventie, afluistering en logistieke ondersteuning.

Eerste Minister Charles Michel verklaart: “Ik ben de Speciale Eenheden zeer dankbaar voor het schitterende werk dat ze leveren. Ook ben ik onder de indruk van het professionalisme en het persoonlijk engagement dat elk lid tentoonspreidt. Geëngageerde mannen en vrouwen die onze samenleving en onze waarden beschermen. De Federale Regering komt zijn belofte na en maakt de nodige middelen vrij om de veiligheidsdiensten te versterken, zowel op niveau van personeel, als op niveau van investeringen.”
Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon: “Ik ben hier iets meer dan een maand geleden al eens langsgeweest. Toen was ik gechoqueerd door het nijpend tekort aan personeel en middelen waarmee de Speciale Eenheden geconfronteerd worden. Deze investeringen zijn meer dan zomaar een signaal. Ze zijn absoluut noodzakelijk voor onze elitetroepen, die elke dag over onze veiligheid waken.”
Minister van Justitie Koen Geens heeft herhaald dat hij bereid is verder middelen in te zetten voor de strijd tegen het terrorisme en passende antwoorden aan te reiken op juridisch vlak: “Ik ben verheugd over de nauwe samenwerking tussen onze verschillende departementen om de bedreigingen waarvan ons land het voorwerp vormt, efficiënt af te weren.”

Over de Speciale Eenheden van de federale politie

De Speciale Eenheden zijn een elitegroep die, onder de verantwoordelijkheid van de bevoegde gerechtelijke, bestuurlijke en politieke overheden, gespecialiseerde steun biedt aan de politiediensten. De Speciale Eenheden verlenen expertise op het vlak van beheer van crisissituaties, en steun aan gerechtelijke onderzoeken. Hiertoe vervullen ze volgende hoofdopdrachten: bescherming, observatie en gespecialiseerde informatiegaring, aanhouding van gevaarlijke verdachten, risicovolle huiszoekingen en gespecialiseerde technische steun. Ze worden in het bijzonder ingezet bij gijzelnemingen, ontvoeringen en fort chabrol (verschanste personen). DSU is de laatste eenheid waarop de autoriteiten een beroep kunnen doen om gevaarlijke situaties op te lossen (bijvoorbeeld Verviers). Momenteel werken ongeveer 500 personen binnen de verschillende diensten waaruit DSU is samengesteld.