De regering verbindt zich ertoe actief deel te nemen aan het Europese actieplan voor de Middellandse Zee
Na de humanitaire tragedie van de voorbije weken in de Middellandse Zee, waren de lidstaten van de Europese Unie het aan zichzelf verplicht snel concrete antwoorden vinden. De Europese Commissie heeft een actieplan van 10 punten voorgesteld, rond drie grote assen: de strijd tegen de mensenhandel, de verantwoordelijkheid inzake internationale bescherming en de bewaking van de grenzen en de opsporings- en reddingsacties.
De federale regering steunt deze gecoördineerde aanpak. Concreet engageert de regering zich op verschillende niveaus.
De staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft het plan van de Europese Commissie bestudeerd en snel gereageerd op de optie van een noodhervestigingsmechanisme. De Commissie stelt voor om het aantal hervestigingen van vluchtelingen op het hele grondgebied van de Europese Unie vast te leggen op 5.000. België stelt voor dat dit aantal wordt verdubbeld. Voor België zou dat neerkomen op de opvang van +/- 250 personen tijdens de komende twee jaren.
De vice-eersteminister en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon zal personeel (debriefers) ter beschikking blijven stellen van het Agentschap Frontex, ter ondersteuning van de landen van de eerste lijn en zou hun aantal ook kunnen verhogen indien het Agentschap dat vraagt.
Minister van Defensie Steven Vandeput is bereid om alle middelen in te zetten voor de gemeenschappelijke operatie in de Middellandse Zee. In functie van de met de Europese partners vastgestelde noden kan Defensie haar commando en logistiek ondersteuningsschip « Godetia » kunnen inzetten. Er kunnen nog andere vormen van ondersteuning worden overwogen, zoals gedetacheerde teams op schepen (Vessel Protection Detachment) of zeebewakingsmiddelen.
België zal overigens preventief blijven werken door haar ontwikkelingsinspanningen in de landen van oorsprong voor te zetten, maar ook door elke vorm van samenwerking met de landen van oorsprong en de doorreislanden versterken.
Eerste minister Charles Michel: “We willen ons inzetten binnen een Europese solidariteit voor de aanpak en het beheer van de vluchtelingenstromen. Wij zijn geschokt door deze tragedie. Het gaat om honderden levens. De strijd tegen mensensmokkel is een probleem dat wij absoluut moeten aanpakken en oplossen.” Morgen, naar aanleiding van de Europese Raad, zal de Eerste minister een oproep lanceren aan alle lidstaten van de Europese Unie voor een actieve solidariteit en een globale aanpak in de regio.