Toespraken

Toespraak van premier Charles Michel op de conferentie van de Verenigde Naties over de klimaatverandering

Toespraak van premier Charles Michel op de conferentie van de Verenigde Naties over de klimaatverandering©AFP

Enkel het gesproken woord telt

 

Mijnheer de secretaris-generaal,

dames en heren staatshoofden en regeringsleiders,

 

De mensheid heeft altijd al voor grote uitdagingen gestaan.

Het is aan ons om die om te zetten in kansen.

Het is aan ons om onze verantwoordelijkheid te nemen. Nu onmiddellijk.

 

Wij hebben als staatshoofden en regeringsleiders een enorme verantwoordelijkheid. Voor de huidige generatie en voor de generaties na ons.

 

Waakzaamheid volstaat niet. We moeten vastberaden optreden.

 

Een ambitieus akkoord is een absolute noodzaak. Falen is geen optie. De strijd tegen de klimaatopwarming is essentieel voor onze gezamenlijke toekomst. Voor de vrede. Voor de veiligheid. En voor de ontwikkeling.

 

Ik wil Frankrijk bedanken voor de uitstekende voorbereiding van deze top.

 

Frankrijk heeft deze vergadering kunnen laten doorgaan, ondanks het terrorisme waarmee het twee weken geleden werd geconfronteerd. Dat is ook een signaal dat we ons niet laten intimideren en dat we onze waarden, onze democratie en onze vrijheden zullen blijven verdedigen.

 

Mijnheer de secretaris-generaal,

dames en heren staatshoofden en regeringsleiders,

 

We beschikken over de materiële, menselijke en intellectuele middelen om deze uitdagingen aan te gaan.

 

We hebben dat in het verleden al bewezen en we bewijzen het elke dag. De wereld waarin we leven, heeft een ongezien welvaartsniveau bereikt. Maar er is nog altijd veel ongelijkheid.

 

Dat er beterschap is, wil niet zeggen dat alles goed gaat. Er is nog een zeer lange weg af te leggen. Nu gaat het erom het in stand houden van de natuurlijke evenwichten te verzoenen met de onontbeerlijke economische en sociale ontwikkeling van de mensheid.

 

De opwarming van de aarde heeft op de een of andere manier gevolgen voor ons allemaal, rechtstreeks of onrechtstreeks. Het zorgt voor spanningen, ongelijkheden en crisissen.

Sommige landen worden directer getroffen door de gevolgen dan andere.

 

Ik denk daarbij aan de minder ontwikkelde landen en aan de kleine eilandstaten in ontwikkeling. We moeten hen meer steunen.

 

Mijnheer de secretaris-generaal,

dames en heren staatshoofden en regeringsleiders,

 

België is vastberaden om deel te nemen aan de globale inspanning. U weet dat de Europese Unie met één stem spreekt in deze onderhandelingen.

 

Wij leggen de nadruk op onderzoek en ontwikkeling. De privésector en de academische wereld zetten zich in voor de ontwikkeling van alternatieve energieën. 

 

Op alle niveaus – federaal, gewestelijk en lokaal – zetten wij ons in voor de strijd tegen de klimaatopwarming en om de duurzame ontwikkeling te garanderen.


 

Ik wil in het bijzonder benadrukken dat België zich ertoe verbindt om tegen 2020 de broeikasgasuitstoot van de niet-ETS-sector met 15% te verminderen in vergelijking met de uitstoot in 2005.

 

Op het vlak van hernieuwbare energie willen we ons ertoe verbinden dat 13% van het totale bruto-energieverbruik in België in 2020 wordt opgewekt via hernieuwbare energiebronnen.

 

Tot slot vormt ook de klimaatfinanciering een centraal onderdeel van onze debatten hier in Parijs.

 

De laatste twee jaar heeft België 175,6 miljoen euro klimaatfinanciering gestort aan landen in ontwikkeling. We hebben voor 51,6 miljoen euro bijgedragen aan het Groen Klimaatfonds.

 

België verbindt zich tot een jaarlijkse financiering van 50 miljoen euro tot 2020.

 

We pleiten voor een ambitieus, bindend en rechtvaardig akkoord om de 2°C-doelstelling te bereiken. We willen een duidelijke doelstelling als deel van een dynamisch akkoord.

 

De regeringen spelen een sleutelrol in het bepalen van het beleidskader. We moeten een gunstig klimaat creëren en een ambitieuze klimaatstrategie aanmoedigen.

 

Maar de verschuiving naar een koolstofarme en klimaatbewuste samenleving kan maar slagen als alle actoren zich actief inzetten: lokale overheden, ondernemingen, investeerders en burgers.

 

Mijnheer de secretaris-generaal,

dames en heren staatshoofden en regeringsleiders,

 

We moeten onze acties tegenover de toekomstige generaties verantwoorden.

We zijn ook steun verschuldigd aan de bevolking van de landen in ontwikkeling.

De extreme energieschaarste moet een uitdaging zijn voor ons allemaal. 1,3 miljard mensen hebben geen toegang tot elektriciteit, 2 miljard heeft slechts beperkte toegang tot elektriciteit.

Secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft onlangs benadrukt dat energie “de gouden draad is die economische groei, sociale gelijkheid en milieubescherming met elkaar verbindt”.

 

Mijnheer de secretaris-generaal,

dames en heren staatshoofden en regeringsleiders,

 

We hebben een afspraak met het lot van de mensheid. Het is tijd voor beslissingen en actie.

 

We moeten bruggen bouwen, convergenties tot stand brengen en solide akkoorden sluiten met elkaar.

 

Deze klimaatconferentie moet het belangrijkste evenement van deze eeuw zijn om de mensheid op de weg van de duurzame ontwikkeling te zetten, ten voordele van de vrede en de veiligheid.

 

Ik dank u.